A Magyar Haditengerészek Emléknapja - Kemecsén

Megjelent: 2019. június 11.

2019. június 7-én 11 órától került megrendezésre Kemecsén a magyar haditengerészek emléknapja alkalmából szervezett ünnepi megemlékezés. Az ünnepséget Smid Józsefné alpolgármester asszony nyitotta meg, majd a Himnusz eléneklése után Pokoraczkiné Petró Renáta József Attila, Bús magyar éneke című versének egy részletét szavalta el.

A megemlékezés Lipők Sándor polgármester emlékbeszédével folytatódott, melyben elmondta, hogy Kemecse Város Képviselő-testülete évek óta élen járt a haditengerészettel kapcsolatos kutatásokban, mely több Helytörténeti Konferencia témája is volt. Több helyen is visszaköszön Bátor Mihály kemecsei születésű haditengerész életútja és munkássága, aki a Zrínyi hadihajón szolgált éveken keresztül. Kiemelte William Pullen szavait, miszerint “a múlt eseményei nem lehetnek fontosabbak, mint az a felelősség, hogy kezelnünk kell a régi tettek következményeit a jelenünkben”.

Ezt követően Sille Árpád őrnagy, a Megyei Védelmi Bizottság tagja a magyar haditengerészet történetét mutatta be, hangsúlyozta a haditengerészetnél szolgáló hősök történelmi szerepét, jelentőségét, majd az egyházi előljárók közreműködésével az összegyűltek imában emlékeztek a hősökre.

A megemlékezést a Hangvarázs énekkar és Juhász János népzenész műsora zárta, melyet követően a jelenlévők Bátori Mihály sírjánál elhelyezték  a kegyelet virágait.

Az ünnepséget követően a Városháza dísztermében az érdeklődők megtekinthették a Lucza János a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület titkára által rendezett magyar hadi tengerészekről szóló kiállítást.

Fotók a galériában