Egy értékőrző író Szatmárból

Megjelent: 2020. július 22.

"Sok pozitív visszajelzést kapott, ami kedvet ad dr. Borbély Balázsnak a további alkotásokhoz. A koronavírusjárvány-helyzet egyik „áldozatává” vált a Móricz Zsigmond Olvasókör tavaszi rendezvénye, ahol dr. Borbély Balázs írói vénájának csörgedezése hatotta volna át a könyvtár kamaratermét. Mivel a bibliotéka is bezárt, törölni kellett a programot. De nem véglegesen, ugyanis augusztus 7-én, pénteken 16 órakor Nyitott szemmel, életre ítélve címmel beszélget az alkotóval dr. Bihari Albertné, az írásokból pedig Illyés Péter előadóművész szemezget. De ki is dr. Borbély Balázs? Túl azon, hogy Borbély Endre és Erdélyi Edit harmadik fiaként, József és Péter öccseként született 1972-ben Fehérgyarmaton.

Jellemformáló kohó

– A szüleim kétkezi munkások voltak: édesapám a Szamosmenti Állami Tangazdaságban dolgozott, édesanyám pedig háztartásbeliként nevelt bennünket, emellett a családi gazdaságban dolgozott látástól vakulásig. Vámosorosziban cseperedtem fel, ott végeztem az általános iskolai tanulmányaimat. Különösen a történelem és a földrajz érdekelt egészen kis korom óta. Nagyapám, édesapám és a testvéreim is szerettek olvasni, sok könyvünk volt otthon.

Sokat barangoltunk a határban, rengeteget játszottunk a szabadban, és leginkább fociztunk – reggeltől estig, esőben, sárban, hóban, fagyban. Ez volt az én „jellemformáló kohóm”.

– Gyerekként természetes volt, hogy a házimunkából is kivettük a részünket, én hetedikes koromban már nyulakat tenyésztettem, adtam-vettem.

A fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban érettségizett, majd a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola történelem–népművelés szakára vették fel.

– Mi voltunk az utolsó népművelők, mert időközben a tanszék és a szak elnevezése művelődésszervezővé változott. A diploma után Nagykállóban dolgoztam 10 évig: a Korányi Frigyes Gimnázium kollégiumában voltam nevelőtanár. Mellette a levelező tagozaton történelmet tanítottam, és osztályfőnök is voltam. A munka mellett elvégeztem a szegedi egyetemen a jogász szakot, 2004-ben lettem jogi doktor. Ügyvédjelöltként egy nagyon izgalmas és mozgalmas időszakot élhettem meg, bírósági tárgyalásokra jártam, foglalkoztam büntetőjoggal, családjoggal, polgári joggal, munkajoggal. Mégis a közigazgatást választottam. Időközben megnősültem, feleségem, Asztalos Szilvia ófehértói származású, Miskolcon végzett földrajz–ökológia szakon a Nagy Lajos Király Magánegyetemen. Később a munka mellett elvégezte a Nyíregyházi Főiskolán a nemzetközi kapcsolatok szakot, és közgazdász is lett. Ő szintén a megyei kormányhivatalnál dolgozott, mint én, azóta szakképzési területre váltott. Lányunk, Fruzsina harmadikos gimnazista volt, nagyon jó tanuló, szintén humán beállítottságú, mint én. Gyönyörűen énekel, amit az anyukájától örökölt.

Édenkert gyümölcsökkel

Dr. Borbély Balázs ízig-vérig társasági ember, sok barátja van. Két civil szervezetnek is tagja: a Luby Társaságnak három éve a titkára, a megyei honismereti egyesületben pedig tavaly óta elnökségi tag.

– A Luby Társaságba éppúgy dr. Kiss Kálmán invitált, mint ahogy a honismereti egyesületbe is. Megérezte a szatmári kötődést, illetve a helytörténeti, néprajzi vonatkozású érdeklődésemet. Rendszeresen hazajárok Vámosorosziba, ahol van egy több mint 100 éves kis házikónk, amely egykor dédszüleimé, majd nagyszüleimé volt. A kertjében minden talpalatnyi helyen rengeteg gyümölcsfa (szilva, alma, körte, som, eper, dió, barack, naspolya, meggy) van, ez az én édenkertem.

Régebben is írogattam, de csak az asztalfióknak, aztán fokozatosan kezdtem posztolgatni.

– Kezdetben rövidebb, majd kicsit hosszabb írásokat tettem közzé. Sok pozitív visszajelzést kaptam, ami természetesen örömmel tölt el, és meg kedvet is ad a további alkotásokhoz. Máig ezer szállal kötődök Szatmárhoz, hiszen a családom, a barátaim java része ott van. Nekem az a világ közepe.

A futball nagy barátja

Világéletemben sportoltam, közel húsz évig fociztam igazolt amatőr sportolóként nagypályán, aztán kispályán is. Sajnos, ma már csak alkalmanként játszok a kormányhivatal csapatában vagy a Panyolai Elixír nevű együttesben. Régen gombfociztunk is otthon, van vagy 20 füzetem a lejátszott gombfocibajnokságokról. Ha időm engedi, járok futni, biciklizni és túrázni is."

Forrás: szon.hu - LTL

Borbely_Balazs