Elnökváltás örökös tisztelettel

Megjelent: 2018. október 2.

A megyei honismereti egyesület tisztújító közgyűlést tartott hétfőn Nyíregyházán. Tisztújító közgyűlést rendezett hétfőn Nyíregyházán a Jósa András Múzeum dísztermében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület. A honismereti és a helytörténeti mozgalomnak kiemelkedő szerepe volt az elmúlt évtizedekben megyénk kulturális és tudományos életében, valamint a hazaszeretetre nevelésben. Ez a folyamat biztos hátteret és nagy lendületet kapott akkor, amikor 2000-ben megalakult a megyei honismereti egyesület. 

Nagyobb teret a fiataloknak.

elnok.jpg


E szerteágazó munkában kiemelkedő szerepet töltött be dr. Szabó Géza történész, a Nyíregyházi Egyetem történelem tanszékének a tanára, aki alapító elnöke az egyesületnek. Lelkes és fáradhatatlan munkájával értékes, színvonalas közösséget szervezett a megye helytörténészeiből. Úgy gondolta, hogy a mostani tisztújítás alkalmával hadd kapjanak nagyobb teret tőle fiatalabbak, ezért utódjának dr. Bene János történészt, címzetes múzeumigazgatót választotta meg a közgyűlés, dr. Szabó Gézát pedig a közel két évtizedes önzetlen munkássága elismeréseként tiszteletbeli örökös elnökké választották az egyesület tagjai. A honismereti mozgalomban több mint fél évszázada vesz részt aktívan a 90 esztendős Tóth László, munkássága elismeréséül tiszteletbeli örökös taggá választották.

Legyen még fényesebb!


A tisztújítás után a következőket mondta dr. Szabó Géza immár tiszteletbeli örökös elnökként: – Örömmel végeztem a honismereti munkát, szerettem ezt a közösséget. Családias és baráti hangulat volt mindig az egyesületünkben, segítettük egymást, az országos elnökségi üléseken sohasem tudtam gondokról beszámolni. Köszönöm az együttműködést és azt a szeretetet, amit kaptam a tagságtól. A régi lelkesedéssel, a maradék erőmmel szívesen segítek a továbbiakban is. Lesz bőven tennivaló a jövőben is, ugyanis az Országos Honismereti Szövetség felkért bennünket arra, hogy jövőre mi rendezzük meg a Honismereti Akadémiát. Utoljára 2003-ban rendeztük meg az akadémiát, akkor magasra tettük a lécet, jó lenne még feljebb tenni. Az elmúlt évek munkája közösséggé kovácsolt bennünket, s erőt ad valamennyiünknek a múlt megismerése és továbbadása. Dr. Bene János, az egyesület újonnan megválasztott elnöke bizony jócskán visszarepült az időben, hiszen személyes élményként felidézte, hogy 1974–1975 óta van munkakapcsolata a tiszteletbeli elnökkel. Kiemelte, hogy szeretné jobban megmozgatni az egyesület tagjait, hiszen ki más mutathatná meg a hagyományőrzés irányát, ha nem a honismereti egyesület. Az egyesület tiszteletbeli örökös tagja, Tóth László is elmondta gondolatait: – Először is köszönöm a megtisztelő címet. Számos ötletem van, hogy a Honismereti Akadémia olyan legyen, hogy messzire csillogjon. Ha a 2003-as, megyénkben rendezett akadémia fényes volt, hadd legyen a jövő évi még fényesebb!

Az új vezetőség


Az elnök: dr. Bene János
Tiszteletbeli örökös elnök: dr. Szabó Géza
Tiszteletbeli örökös tag: Tóth László

Az elnökség tagjai: dr. Borbély Balázs, dr. Kriveczky Béla, Lucza János, Mohácsi Endre, Szluk István, dr. Kiss Kálmán

Forrás: Kelet-Magyarország 2018. október 2. - M. Magyar László