Amikor a nemesség kötelez

Megjelent: 2019. július 9.

A nemességnek döntő szerepe volt abban, hogy nemzetünk fennmaradt – hangzott el az Országos Honismereti Akadémia nyíregyházi nyitónapján. A szakmai nyitó napon Bél Mátyás-díjat vett át a Megyei Honismereti Szövetség örökös, tiszteletbeli díszelnöke, Dr. Szabó Géza.

Szakmai előadások tucatja

Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke a péntekig tartó rendezvénysorozat hétfői megnyitóján kiemelte: a nemesség ma már nem számít hivatalos társadalmi rétegnek, de az egykori nemesek leszármazottai követik az ősök pozitív példáját.

A Honismereti Szövetség elnöke tolmácsolta a hallgatóság felé annak a Nagykárolyi gróf Károlyi Lászlónak az üdvözletét, aki egyenes ági leszármazottja a Nyíregyházát 1755-ben újra­telepítő gróf Károlyi Ferencnek.

A program résztvevői szakmai előadásokat hallgathatnak meg a nemesség történetéről, és megismerkednek megyénk nevezetességeivel.

akademia

Dr. Bene János és dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum címzetes, illetve jelenlegi igazgatója szalagot helyezett el az Országos Honismereti Akadémia vándorbotján  FOTÓ: TARNAVÖLGYI GERGELY

Forrás: kelet.hu